جعل سند چیست و چه مجازاتی دارد؟

جعل سند امروزه به یکی از عمده ترین جرایم کیفری تبدیل شده است. در سال های اخیر به دلیل نوسانات شدید بازار املاک شاهد رشد چشم گیر جعل سند هستیم. در این مقاله قصد داریم به انواع مجازات جعل سند بپردازیم. اگر برای شما هم جالب است تا انتهای این مطالب با ما همراه باشید.

 

ادعای جعل چیست؟

جعل سند را میتوان هرگونه تغییر آگاهانه در نوشته یا ستد تعریف کرد. جعل سند شامل موارد زیر میشود:

  • ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی
  • استفاده از مهر شخص دیگر در معامله
  • محو کردن و سیاه کردن
  • دست بردن در تاریخ سند
  • الحاق نوشته ای به نوشته دیگر
  • به طور کلی میتوان جعل سند را به صورت زیر تعریف کرد:

شخص در یک نوشته یا سند به طور تقلبانه مطلبی را دگرگون کند مثلا امره باطلی را صحیح و امر صحیحی را باطل نشان و اعلام کند.

 

کدام مرجع مسئول رسیدگی به جعل سند است؟

ممکن است برای شما هم شوال باشد جعل سند در ابتدا به مدام ارگان مربوط می شود؟ جعل سند از جمله مواردی است که در زمره جرایم کیفری قرار می گیرد. بنابراین ممکن است معلوم شود از سند مجعول به قصد انتفاع خود و فریب دیگری استفاده شده است. در این صورت، رسیدگی به دعوایی که مطرح می شود در صلاحیت دادگاه کیفری است.

 

سند جعلی را چگونه تشخصی دهیم؟

در معاملات بسیار مهم است که بتوانید سند واقعی و جعلی را از هم تشخیص دهید. به همین منظور در این مقاله چند راه مطمئن برای تشخیص سند جعلی را بیان میکنیم. شما باید در تمام معاملات خود این راه ها را امتحان کنید و از واقعی بودن سند اطمینان داشته باشید تا بعدا دچار مشکل نشوید

 

1- استعلام

اولین و مهم ترین راه استعلام گرفتن از سند است. در این مرحله سند جعلی مشخص میشود. چنانچه با اسناد وکالتی، قولنامه ای ویا مواردی از این دست برای خرید زمین،ملک حتما استعلام سند را بگیرید. شما برای دریافت استعلام سند باید از اداره راه و شهرسازی استان مربوطه اقدام کنید

 

2- مراجعه به سایت سازمان ثبت اسناد و املاک

شما میتوانید به راحتی به واسطه سایت زیر از واقعی بودن سند مورد نظر اطمینان حاصل کنید. شما باید بعد از ورود به این سایت روی گزینه تصدیق اسناد و اراق دفاتر رسمی کلیک کنید سپس شناسه سند و رمز تصدیق را وارد کنید. به راحتی میتوانید سند جعلی را تشخیص دهید.

 

3- مراجعه به دادگاه

در مرحله آخر با مراجعه شخص ضرر دیده به دادگاه و طرح شکایت مبنی بر جعل، دادگاه از کارشناسان رسمی دادگستری استفاده می‌‌نماید. کارشناسان با بررسی دقیق سند، مندرجات یا امضا یا مهر آن، جعلی یا قانونی بودن آن را تشخیص می‌دهند.

 

انوع جعل اسناد

جعل سند شامل سه دسته عمده میشود. این سه دسته مربوط میشود به موارد زیر:

 

جعل اسناد هویتی

این مورد شامل جعل مدارک مربوط به شناسایی افراد و هویت آن‌ها می‌باشد. این مدارک شناسنامه، کارت ملی، گذرنامه، گواهینامه، کارت پایان خدمت، کارت معافیت از خدمت، مدارک شناسایی صنفی و … است.

 

جعل جرم

شامل هر فعالیت یا عدم فعالیت که شامل مجازات قانونی می‌باشد.

 

جرائم علیه اموال

این نوع جعل شامل نقض حقوق مالکانه افراد است. مانند کلاهبرداری، خیانت در امانت، صدور چک (بلامحل)، سرقت، معامله مال مسروقه و … می‌باشد.

 

مجازات جعل سند چیست؟

جازات در نظر گرفته شده برای جاعلان سند در سال 1375 تصویب شده است و طی مواد ۵۳۲ ـ ۵۳۶ تعزیرات قانون مجازات اسلامی نوشته شده است. مجازات تعیین شده برای اسناد رسمی بیشتر از مجازات جعل نوشته و جعل اسناد غیر رسمی است.

  • مجازات در نظر گرفته برای جعل و استفاده از اسناد و نوشته‌های غیررسمی، جبران خسارت به علاوه حبس ۶ ماه تا دو سال (یا پرداخت 3 ـ 12 میلیون ریال) است.
  • اگر یک کارمند دولت در هنگام انجام وظیفه یا امور مربوط به کار، مرتکب جعل اسناد رسمی شود، مجازاتی برابر با 1 ـ 5 سال حبس (یا پرداخت ۶ ـ ۳۰ میلیون ریال) خواهد داشت.
  • همچنین شخصی که کارمند نباشد و سند و نوشته رسمی جعل ‌کند، مجازاتی برابر با ۶ ماه تا سه سال حبس (یا جریمه 3 ـ 18 میلیون ریال) خواهد داشت.
  • طبق قانون اگر شخص بداند سندی جعلی است و از آن سند یا نوشته استفاده کند، مرتکب جرم شده است. اگر سند موردنظر رسمی باشد، مجزات ۶ ماه تا سه سال حبس (یا 3 ـ 18 میلیون ریال) خواهد داشت.
  • در بخش قبل در صورتی که سند غیررسمی باشد، به ۶ ماه تا دو سال حبس (یا 3 ـ 12 میلیون ریال) محکوم می‌شود.

در کنار این موارد، موضوعاتی مانند جعل رسید و امضا، جعل یا ساخت مهر، جعل علامت، تصویربرداری از اوراق هویتی و مدارک دولتی، جعل اسناد پزشکی و … نیز جرم محسوب می‌شوند که مجازات‌های خاص خود را دارند. البته جعل امضا جرم محسوب نمی‌شود و اگر در کنار جعل سند قرار بگیرد، به عنوان جرم شناخته خواهد شد و مجازات در پی خواهد داشت.

 

مجموعه اعتبارپرداز دارای سالها سابقه اجاره سندهای قانونی با پایین ترین قسمت در سراسر کشور است.
شما میتوانید برای هر زمان که نیاز به سند داشتید،سند مورد نظر را اجاره کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر از شرایط اجاره سند مجموعه اعتبارپرداز با شماره های ۰۹۱۹۸۸۱۹۳۱۳ و ۰۲۱۶۶۰۵۳۵۴۱ تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *