اسناد الکترونیک و اعتبار سنجی آنها

اسناد الکترونیک از جمله نمونه های پیشرفت تکنولوژی در زمان حال است. اگر شما هم قصد دارید در خصوص این اسناد و اعتبار آنها اطلاعات بیشتری داشته باشید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی تغییرات زیادی در همه ابعاد زندگی افراد رخ داده است. این پیشرفت در خصوص ادله دعوی هم همین گونه است.

یعنی اسناد دچار تغییراتی شده اند. باید گفت سند الکترونیک را می‌توان به عنوان دلیل در دادگاه ارائه داد و این اسناد با اسناد سنتی دارای اعتبار یکسان هستند.

 

اسناد الکترونیک چیست؟

اگر با مفهوم سند الکترونیکی آشنا نیستید در این قسمت میتوانید به طور کاملی متوجه بشوید منظور از این اسناد چیست؟

در مورد اسناد الکترونیکی باید بگوییم:

این سند داده پیامی است که در مقام دعوی یا دفاع قابل استناد باشد.

قواعد خاصی بر حقوق اسناد الکترونیکی حاکم است.

در حال حاضر ما با افزایش چشم گیر اسناد الکترونیک روبه رو هستیم. این اسناد روز به روز در حال افزایش هستند.

به دلیل افزایش حجم این اسناد، نکات مربوط به سازمان دهی، حفظ و نگهداری، پردازش و مدیریت آن ها نیز باید افزایش یابد.

متاسفانه در قانون تعریف دقیقی از اسناد الکترونیک نشده است. به همین دلیل از قانون دیگر این تعریف این اسناد را تفسیر میکنیم.

 

اسناد الکترونیک و قانون

پس از ظهور همه جانبه رایانه و رواج آن میان تمام اقشار جامعه و همه گیری استفاده از اینترنت اسناد الکترونیک افزایش چشم گیری داشته است.

همانطور که در قست قبل گفتیم متاسفانه در قانون تعریف دقیقی از اسناد الکترونیک نشده است. به همین دلیل از قانون دیگر این تعریف این اسناد را تفسیر میکنیم.

اگر میخواهید بدانید آیا در قانون درخصوص اسناد الکترونیک صحبت شده است یا خیر؟ باید بگوییم به طور مستقیم تعریف درستی ارائه نشده است

اما در چندین ماده قانونی اسناد الکترونیک به رسمیت شناخته شده است.

ماده ی ۶ قانون تجارت الکترونیکی ایران و بند اول ماده ۸ قانون نمونه تجارت الکترونیکی آنسیترال با بررسی این مسئله بیان می دارد که

هرگاه وجود یک نوشته از نظر قانون لازم باشد، داده پیام در حکم نوشته است.

اسناد الکترونیک اعتباری مشابه اسناد سنتی دارند
اسناد الکترونیک اعتباری مشابه اسناد سنتی دارند

 

ماده ۵ قانون نمونه نیز اسناد الکترونیک را به رسمیت می شناسد و در مورد این اسناد اظهار می دارد :

اثر حقوقی، اعتبار یا قابلیت اجرایی اطلاعات، نباید به صرف اینکه به صورت داده پیام هستند، مورد انکار قرار گیرند.

در ماده ۱۲ قانون تجارت الکترونیک و ماده ۹ قانون نمونه آنسیترال در باب قابلیت استناد داده پیام در مقام دعوی یا دفاع می خوانیم:

اسناد و ادله اثبات دعوی امکان دارد به صورت داده پیام باشند در هیچ محکمه یا اداره دولتی نمی توان براساس قواعد ادله موجود، ارزش اثباتی « داده پیام» را تنها به دلیل شکل و قالب آن رد کرد.

 

اعتبار اسناد الکترونیک

همانطور که در ابتدا مطالب اشاره کردیم سندهای الکترونیکی درست اندازه اسناد سنتی دارای  اعتبار و ارزش هستند.

اما ممکن است شما با سخت گیری قضات در خصوص این اسناد رو به رو شوید.

دلیل حساسیت قضات هم به فضای رایانه‌ای بر می گردد. البته طبیعی است که قاضی در خصوص اعتبار این دسته از اسناد با احتیاط بسیار رفتار کند.

زیرا در این فضا امکان دست‌کاری، تغییر، نسخه برداری و حذف اطلاعات به راحتی وجود دارد. به همین دلیل نظر کارشناسان مربوطه در این موارد مهم است.

این موضوع به هیچ وجه از اعتبار اسناد الکترونیکی کم نمیکند. این اسناد کاملا معتبر و قابل استناد هستند. به هیچ وجه نمیتوان ارزش این اسناد را زیر سوال برد.

باید بدانید ارزش اثباتی سندهای الکترونیکی با توجه به شرایط ایمنی که برای تولید، ذخیره و ارسال آنها و همچنین شرایط ایمنی که برای اطمینان از حفاظت این وسایل وجود دارد تعیین می‌شود.

توجه کنید سندهای الکترونیک در مقام دعوی یا دفاع قابل استناد است و ارزش اثباتی آن مشابه با سایر ادله اثبات دعوی مانند اقرار، اسناد کتبی، شهادت و … است.

این موضوع کاملا نشان میدهد اعتبار اسناد الکترونیک به اندازه اسناد سنتی است. شما میتوانید با این اسناد از تمام مزایا اسناد سنتی بهره مند شوید.

 

انواع سند الکترونیک

در خصوص اسناد الکترونیکی اطلاعاتی به دست آوردید ولی اگر برایتان سوال است آیا این اسناد دارای انواع مختلفی هستند؟

در این قسمت در خصوص انواع اسناد الکترونیک صحبت خواهیم کرد.

انواع سند الکترونیک با توجه به قانون مدنی و قوانین مرتبط با تجارت الکترونیکی و امضای الکترونیکی در ایران و سایر نقاط جهانمشخص میشوند.

طبق این قوانین اسناد الکترونیک را  به سه دسته سند رسمی الکترونیکی، سند الکترونیکی ساده و سند الکترونیکی مطمئن نقسیم بندی کرده اند.

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خدمات مجموعه اعتبارپرداز  با شماره های  ۰۹۱۹۸۸۱۹۳۱۳ و ۰۲۱۶۶۰۵۳۵۴۱ تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *