سند وکالتی چیست؟

سند وکالتی موضوعی است که این روزها در بازار های معاملاتی شاهد آن هستیم. استفاده از سند وکالتی روز به روز افزایش داشته است. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مقاله به بررسی سند وکالتی بپردازیم. تا انتهای این مطالب با ما همراه باشد.در بازارهای معاملاتی مختلف شاهد انواعی از معاملات هستیم که هر کدام شرایط خاص حقوقی خود را دارا می باشد. در بازار مسکن معاملاتی از جمله خرید و فروش ملک؛ رهن و اجاره و… را شاهد هستیم. که  میتوان گفت معاملات خرید و فروش ملک به سبب بالا بودن هزینه های مورد نیاز یکی از حساس ترین معاملات در بازار مسکن هستند. و همینطور یکی از اصلی ترین گزینه های موجود برای سرمایه گذاری می باشند.

 

معامله وکالتی چیست؟

همانطور که گفتیم در این میان معاملاتی را شاهد هستیم که به صورتی وکالتی در حال انجام است. به این صورت که پس از انجام معامله؛ سند به نام خریدار و مالک جدید منتقل نمی شود. و فروشنده به خریدار مربوطه وکالت بلاعزل می دهد تا تمامی کارهای لازم پیرامون انتقال سند و یا خرید و فروش ملک را شخصا و بدون حضور وی انجام دهد. خرید ملک به صورت وکالتی معمولا به دلایل مختلفی انجام میشود. از جمله این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.

معامله وکالتی

دلایلی مانند افزایش هزینه های مربوط به انتقال سند و همچنین طولانی بودن فرایند آن و یا در رهن بانک بودن سند ملک پس در این زمان و موقعیت مالک سند را به نام خریدار منتقل نمی کند. از طرفی این موارد می تواند مشکلاتی را برای خریداران فراهم آورد. معاملاتی از این دست به طور معمول با خطراتی همراه می باشند و به همین سبب برای وارد شدن به این معاملات باید موارد حقوقی مربوطه را مطالعه کرده و آن ها را مد نظر داشت.

 

بیش تر بخوانید:

استعلام سند ملکی و اهمیت آن

 

منظور از سند وکالتی چیست؟

در بازار مسکن شاهد خانه هایی با انواع سند ملکی متفاوت هستیم که هر یک از این اسناد شرایط خاص خود را داشته و در زمان لازم باید مورد بررسی قرار گیرند. اما رایج ترین و معتبرترین سند ملکی سند شش دانگ بوده و نشان دهنده مالکیت فرد مورد نظر بر تمام ملک می باشد. به عبارتی بر اساس سند شش دانگ مالک ملک یک نفر بوده و اختیار تام نسبت به آن ملک دارد. این سند که از اعتبار بالایی برخوردار است به نوعی رایج ترین نوع سند نیز می باشد.

اما علاوه بر سند شش دانگ ما بر اساس نوع مالکیت افراد و یا شرایط ملک و معامله صورت گرفته اسناد دیگری را نیز شاهد هستیم که از جمله آن ها می توان به سند وکالتی ملک اشاره کرد. همان طور که ذکر شد در معاملات وکالتی به دلایل مختلفی سند رسمی و شش دانگ ملک به نام خریدار منتقل نمیشود.

سند وکالتی

و فروشنده برای انجام فرایند نقل و انتقال سند؛ وکالتی بلاعزل را در اختیار خریدار قرار داده و بر اساس این وکالت نامه و مبایعه نامه تنظیم شده ملک مورد نظر تحت تملک خریدار خواهد بود. پس این مدارک را به عنوان سند وکالتی در نظر گرفته شده و می توان با استفاده از آن ها اقدامات لازم را انجام داد. در این نوع اسناد؛ سند رسمی موجود به نام فروشنده بوده و در مقابل وکالت بلاعزلی که پیرو آن خریدار اختیار کامل بر ملک و تصمیمات پیرامون آن دارد صادر می شود. پس خریدار اجازه انتقال سند و یا خرید و فروش ملک را خواهد داشت. باید توجه داشت که این وکالت نامه به صورت رسمی تنظیم شده باشد تا اعتبار لازم و کافی برای انجام عملیات حقوقی و مراحل قانونی مربوطه را داشته باشد.

 

دلایل عدم انتقال سند در معاملات وکالتی

در معاملات وکالتی همان طور که بیان شد در طی معامله صورت گرفته سند ملک به نام خریدار منتقل نشده و تنها وکالت نامه ای به عنوان مجوز برای طی مراحل قانونی نقل و انتقال صادر می شود. در معاملات وکالتی در مواردی انتقال سند صورت نمی گیرد. از جمله این موارد میتوان به دلایل زیر اشاره کرد.

  • آماده نبودن سند تفکیکی برای واحد های ملک
  • فرار از مالیات ناشی از خرید و فروش ملک و نقل و انتقال سند
  • ملک مورد نظر فاقد سند رسمی باشد
  • سند ملک در رهن بانک باشد.
  • عجله فروشنده برای دریافت پول و یا سفر و طولانی بودن فرآیند انتقال رسمی ملک
  • ساختمان مورد نظر دارای خلافی هایی مانند ساخت واحد در طبقه همکف یا کمبود پارکینگ باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *