در جامعه ی ما قشر جوان و تازه ازدواج کرده ای وجود دارند که خانه اولی ها هستند. در واقع تشکیل خانواده داده اند و قصد دارند برای اولین بار معامله ی مسکن انجام بدهند. که به شما پیشنهاد می کنیم که بخش توجه به برخی نکات در باره ی پرداخت پول در معامله مسکن را مطالعه کنید.
آموزش معامله در خرید و فروش مسکن برای خانه اولی ها
ما در ادامه به شما آموزش می دهیم که خانه اولی ها باید به چه نکاتی توجه کند و آن ها را رعایت کند تا دچار مشکلاتی که بر سر راه قرار دارد نشود. بیش تر مردم قبل از اینکه بخواهند خانه ای را خریداری کنند در ذهن خود در باره ی تعداد اتاق های خواب، همسایه ها دکوراسیون، رنگ دیوار ها و… رویا پردازی می کنند.
اما باید بدانید که خانم ها و آقایانی که به دنبال خانه هستند (خانه اولی ها) نباید بطور مفرد متکی به این مسائل باشند چرا که مسائل مهم تری وجود دارد که یکی از آن ها هزینه های پنهان خرید خانه است که باید از آن مطلع باشید و آگاهی لازم را از وضعیت بازار مسکن کسب کنید. جای نگرانی نیست ما برای شما مواردی را در این مقاله آماده کرده ایم که بتوانید با بهره مندی از آن انتخاب هوشمندانه و خرید عاقلانه ای انجام دهید.
از گذشته به همه ی ما گفتند که خرید ملک یا مسکن یکی از بهترین سرمایه گذاری ها خواهد بود اما یادتان باشد که با توجه به نوسانات و اوضاع وخیم اقتصادی کشور، نباید عجولانه و هیجان زده به سراغ خرید خانه بروید مخصوصا اگر تجربه کافی نداشته و برای بار اول می خواهید این کار را انجام بدهید. ما به شما نکاتی را ارائه می کنیم که حین جست و جوی خانه، آن چیزی که به رویا های شما است را انتخاب و خریداری کنید.
فرایند خرید مسکن
همه ی خانه اولی ها باید توجه داشته باشند که قبل از اینکه بخواهند خانه ای را بخرند باید مراحل خرید خانه را بدانند و بعد از بررسی کافی، جهت یابی و تصمیم درست را بگیرند تا بتوانند به سادگی و خیال راحد مراحل خرید خانه را پشت سر بگذرانند. ما به شما فرایند خرید خانه را از ابتدا برای شما نام برده و هر کدام را برای شما توضیح می دهیم تا بتوانید آن ها را درک و از آن ها در خرید خود استفاده مفید داشته باشید.
برآورد هزینه نسبت به وضعیت نقدینگی خود
خانه اولی ها برای انجام هر معامله ی خرید، همیشه اولین قدم باید به جیب خود نگاه کنند. مثلا فرض کنید قصد خرید لبتاب یا تلفن همراه دارید، شما باید در قدم اول مشخص کنید که چقدر بودجه برای خرید آن اختصاص می دهید بعد می توانید در آن بازه ی قیمتی نسبت به بودجه ی خود کالای خود را انتخاب کنید.
خرید مسکن هم همین گونه است، شما اول نقدینگی خود را بررسی کنید که چقدر قرار است هزینه کنید، برای مثال ممکن است 80 درصد پول یک خانه را بتوانید پرداخت کنید ولی 20 درصد آن را بخواهید وام یا قرض کنید.
شما باید این موارد را بدانید تا بتوانید برنامه ریزی کنید در غیر این صورت شما از خرید خونه زده و آسی خواهید شد و خرید خانه با این شرایط برای شما امکان پذیر نخواهد بود. پس اگر خانه اولی هستید در قدم اول مشخص کنید که چه مقدار پول برای خرید خانه کنار گذاشته اید و حد اکثر توان خرید شما چقدر است.
زیر نظر گرفتن نوسان بازار مسکن
خانه اولی ها حال که نقدینگی خود را مشخص کرده اید و می دانید که چه مقدار برای هزینه ی تمام شده خرید مسکن اختصاص داده اید باید با ارزیابی دقیق نوسانات و بازار مسکن را زیر نظر بگیرید.
سعی کنید در بخش های اطلاعات بازار مسکن سامانه های مختلف آنلاین میانگین قیمت های هر منطقه را زیر نظر بگیرید و به روند کاهشی یا افزایشی بودن وضعیت بازار مسکن دقت کنید. شما با ورود به این گونه سامانه ها که به شما این اطلاعات را می دهند می توانید سیر صعود و نزول قیمت ها را در ماه ها و سال ها بررسی کنید و زمان معامله را به درستی انتخاب کنید.
مرحله ی قبل از خرید مسکن
خانه اولی ها بعد از اینکه نوسانات بازار و همچنین ارزیابی بازار مسکن را زیر نظر گرفتید، باید بررسی کنید که کدام محله ها نسبت به نقدینگی که دارید مناسب شما است. این موضوع را با توجه به نکات مورد قبلی می توانید بدست بیاورید. شما باید ببینید کدام محله و منطقه نسبت به پولی که دارید برای شما امکان خرید وجود دارد.
چون بسیاری از موارد از جمله متراژ یا نوع محله، وسعت خیابان یا کوچه و … بر قیمت ها تأثیر بسزایی دارند. اما برای این که خیالتان راحت باشد می توانید برای این موضوع با چند کارشناس یا مالک در این خصوص صحبت کنید تا به شما کمک کند. همچنین اگر قرار به گرفتن وام است باید از مبلغ دقیق و باز پرداخت اول آن اطلاعات لازم را داشته باشید زیرا باید پول به موقع به حساب شما واریز شود.
لیست اولویت ها و خواسته هایتان از خانه
بسیاری از مردم به دنبال اتاق خواب بزرگ، سرویس بهداشتی و حمام جدا و بزرگ، آشپز خانه ی بزرگ، پذیرایی چهار گوش، عدم قرار گیری سرویس بهداشتی در پذیرایی و حال، وجود یا عدم وجود بالکن و … هستند. خانه اولی ها باید از بین تمام این مواردی که به عنوان نمونه برای شما نام بردیم، مهم ترین ها را اولویت بندی کنند. چرا که شما نمی توانید یک خانه ای بخرید که همه ی این موارد را یکجا در خود جای دهد.
پس این مسئله ی مهمی خواهد بود که شما اولویت بندی کنید تا بتوانید انتخاب رویایی خود را درست انجام دهید و بعد از آن پشیمان نشوید. بعد از اینکه اولویت های خودتان را در فهرست لیست کردید می توانید با توجه به مرحله قبل از خرید مسکن، در محله هایی که توان مالی شما را در بر می گیرد جست و جو کنید و ببینید که مطابق با فهرستی که تهیه کردید کدام مورد برای شما پسندیده است.
بعد از اینکه موارد را دیدید لیستی از آن ها تهیه کنید تا نقاط مثبت و منفی که داشتند را مشخص کنید. برای مثال شما 8 مورد خانه بازدید کرده اید که اولویت های شما را شامل می شوند. اما باید از بین این 8 خانه ، یکی از آن ها را انتخاب کنید.
پس خانه اولی ها باید بدانند که این 8 خانه نقاط قوت و نقاط ضعفشان چی می باشد تا در شرایط مناسب بررسی های لازم را برای انتخاب درست انجام دهند.
بعد از اینکه خانه ای که مد نظر داشتید را برای خود ثبت کردید مجدد دوباره به آن جا بروید و دوباره بازدید کنید چرا که بازدید مجدد ایراد هایی که در دفعه ی اول که برای بازدید رفتید را ندیده اید به چشم خواهد خورد.
کارشناس خوب
در این مرحله خانه اولی ها باید با در دست داشتن این فهرست ها و همچنین آگاهی از موارد اول و دوم که مربوط به نقدینگی و آمادگی پیش از انتخاب خانه بود نزد یک مشاور املاک بروند و از او درباره ی خرید خانه ی مورد نظر کمک بخواهند. شما می توانید اولویت های خودتان را به مشاور املاک بگویید چرا که ممکن است فایل بهتری برای شما باز کند که از انتخاب قبلی شما بسیار بهتر باشد پس همیشه یادتان باشد انتخاب یک مشاور املاک خوب، بسیار مهم و کاربردی خواهد بود.
شما باید روی قدرت کلامی مشاورین املاک حساب باز کنید چرا که هم مسیر فرایند خرید خانه را برای شما تسهیل می کند و همچنین می تواند هنگام قرارداد و خرید برای شما چانه زنی کند چرا که آن ها به دلیل اینکه شغلشان این است، از وضعیت نوسانات قیمت و بازار اطلاعات کافی دارند.
پیشنهاد قیمت و مذاکره با فروشنده
خانه اولی ها حتما قبل از ملاقات با فروشنده، با مشاور املاک صحبت کنید و در خصوص فایل مورد نظر، قیمت معقولی را تعیین کنید تا به مالک پیشنهاد بدهید. اگر خانه اولی هستید، یادتان باشد که قیمتی که اعلام می کنید، دسته پایین نباشد چرا که وقتی قیمتی که به مالک اعلام کردید خیلی پایین تر از قیمتی که خودش گفته است باشد، پیشنهاد شما را رد می کند و نمی توانید مذاکره دوم را شروع کنید و کار خراب می شود.
در این خصوص اگر تجربه ندارید سعی کنید از مشاور املاک مشاوره بگیرید و روی نکته نظرات او حساب کنید چرا که تجربه ی او بیش تر است و همچنین از وضعیت بازار مسکن و خرید و فروش ملک آن محله و منطقه هم اطلاعات کامل دارد و می تواند اهرم قدرتی برای شما باشد تا بتوانید راحت تر و منطقی تر معامله کنید.
بررسی فیزیکی ساختمان
خانه اولی ها حتما بطور دقیق و جد از کلیت تا جزئیات ساختمان را بررسی کنید. به سال ساخت دقت کنید که آیا سال ساختی که مشخص شده است، همان است. زیرا مواردی وجود دارد که یک ساختمان را گفته اند 3 سال ساخت در حالیکه 9 سال ساخت بوده است و چون ظاهر ساختمان تمیز به نظر می آید، می گویند 3 سال پس باید دقت کافی داشته باشید.
باید قبل از معامله به سازه های لوله کشی و موارد فنی مهندسی ساختمان از جمله گاز برق آب دقت کنید. اگر ساختمان دارای موتور خانه است، باید عمر آن بررسی شود. ما به شما در بخشی دیگر در این خصوص سوالاتی که قبل از خرید مسکن باید بپرسید را گفته ایم که می توانید آن را مطالعه کنید.
خرید خانه و بررسی جامع 10 نکته مهم هنگام آن
خانه اولی ها اگر به مواردی که گفته شد، دقت نکنید مطمئنا متضرر خواهید شد چرا که ممکن است تا آخر عمر تان در این خانه زندگی نکنید و یک روزی بخواهید آن را بفروش بگذارید در این صورت باید بدانید که ممکن است دچار مشکل شوید. پس پیش از هر چیزی از صداقت مالک و فروشنده مطمئن شوید تا خیالتان راحت شود.
تعیین قرار نهایی
خانه اولی ها بعد از اینکه از موارد بالا اطمینان حاصل کردید، پس از طی مراحل مربوطه که در روند فرایند وجود دارد، باقی مسیر را به تصمیم نهایی را با صاحب خانه و مشاور املاک بگیرید و منتظر باشید کار های نهایی انجام شود و قرارداد منعقد شود. یادتان باشد که حتما حین قرارداد به مواردی از قبیل زمان تحویل کلید خانه، قرار محضر، پرداخت بیعانه و پرداخت مرحله دوم و سوم و همچنین کمیسیون یا همان سهم مشاور را بررسی کنید تا موردی از قلم نیفتاده باشد.
بررسی موارد خاص خانه و ساختمان قبل از خرید
خانه اولی ها باید بدانید که چقدر برای خرید این خانه بودجه و هزینه اختصاص داده اید. حتما از خیلی از نیاز های زندگی خود چشم پوشی و گذشت کرده اید تا بتوانید این کار را انجام دهید.
باید بدانید که برخی مواردی هستند که باید به آن ها توجه کنید و متمرکز شوید مثلا کابینت ها که شامل جنس و تعداد یا رنگ آن ها خواهد بود یا نوع کاشی ها و … . باید دقت کنید که خرید خانه با اجاره ی خانه متفاوت است زیرا قبل از این که این خانه محل زندگی شما باشد، نوعی سرمایه گذاری برای شما خواهد بود و باید بدانید که آیا واقعا سرمایه گذاری خوبی انجام داده اید یا خیر.
باید بدانید که اگر روزی خواستید خانه خود را بفروشید، از ارزش آن چیزی کم می شود یا خیر. مواردی که باید قدم به قدم به آن توجه کنید را به شما می گوییم.
-
بررسی وضعیت پشت بام ساختمان
از مهم ترین بخش های یک خانه، پشت بام آن است. پشت بام خانه جزو ملک مشاع حساب می شود که باید دقت کنید زیرا اگر کوچک ترین اتفاقی بیفتد که نیاز به تعمیر و هزینه داشته باشد، باید شما هم متقبل شوید زیرا در هزینه ی نقاط مشاع ساختمان شما هم سهیم هستید. پس از سلامت فیزیکی آن مطمئن شوید تا دچار مشکلاتی ازین قبیل نشوید.
-
سلامت فیزیکی و عدم خرابی در فندانسیون
برخی مواردی مانند خرابی دستگیره در، پریز برق یا شکسته شدن شیر آب، قابل تعمیر هستند و هزینه های چشم گیری ندارند. اما اگر پی ریزی یا فندانسیون خانه آسیب دیده باشد یا اساسی انجام نشده باشد، باید خرید بسیار زیادی را به آن اختصاص بدهید و شب و روز فروشنده را لعنت کنید.
برای همین بدنبال کوچک ترین ترک روی دیوار ها بروید چون ساختمان هایی که پی ریزی آن ها آسیب دیده باشد دیوار های آن ترک می خورد و همچنین سطح کف زمین ناهمواری ایجاد می شود که این موضوع معلول مشکلات پی ریزی خواهد بود.
-
احتمال وقوع مخاطرات طبیعی
برخی از خریداران علاقه مند به زندگی در کنار رودخانه ها یا دریا هستند. کسانی که می خواهند در کنار رودخانه خانه خریداری کنند باید احتمال وقوع سیل هم در نظر داشته باشند چرا که در نزدیکی آب احتمال بالا آمدن آب و وقوع سیل بسیار زیاد است.
بخصوص در فصل های طوفانی سال که بارندگی شدید رخ می دهد و این امر مسئله را جدی تر می کند. حادثه ی سیل در سال های اخیر را شاهد بودیم که در سرپل ذهاب رخ داد و این موضوع نشان داد که سیل می تواند ویران گر باشد. پس این موضوع یک امر جدی است و باید به آن توجه کافی داشت.
اما اگر به هر دلیلی این خانه را با این شرایط خریداری کردید حتما پیگیر مسائل بیمه ای باشید تا محل زندگی تان در صورت وقوع این گونه مخاطرات بیمه باشد.
-
اشکالات فنی و نشتی آب
سلامت وضعیت لوله های آب ساختمان بسیار مهم است. ممکن در یک روز عادی مشغول استراحت باشید یهو احساس کنید قطره آبی بر صورت شما میچکد. در این لحظه متوجه می شوید که سقف شما پوسیده و آب می دهد. این موضوع می تواند به دلیل عدم عایق بندی و سلامت لوله های آب ساختمان باشد.
داخل کابینت ها را باید بررسی کنید تا با پوسیدگی و کپک زدگی مواجه نشوید زیرا نشتی لوله ها باعث رشد کپک و پوسیدگی و همچنین باعث بو گرفتن آن بخش می شود.
هزینه های پنهان خرید خانه
در بخش های قبلی به هزینه های پنهان خانه اشاره کرده ایم. حال می خواهیم توضیح مختصری در این باره بدهیم تا بدانید این موضوع از چه قرار است و چرا انقدر مهم است.
همانطور که مشخص است خانه اولی ها پیش از خرید خانه باید همه ی جوانب را در نظر بگیرند از قبیل وام و نقدینگی یا هزینه های اضافه خانه و … . اما جدا از این موارد، هزینه های پنهانی وجود دارند که اگر خانه اولی هستید ممکن است به هیچ وجه به ذهنتان خطور نکند که چیست.
- قبل از این که وارد خانه شوید باید مبلغی را به عنوان وام، هزینه ی کارشناسی محیط خانه و هزینه های خانه ی قبلی کنار بگذارید و این موارد جزو هزینه های پنهان خواهند بود.
- حق کمیسیون مشاور املاک را باید کنار بگذارید زیرا این هزینه هم جزو هزینه های پنهان خرید خانه ی شما محسوب می شود.
- اگر به هر دلیلی بسته به شرایط موجود قصد بیمه کردن خانه را داشته اید، این هزینه هم جزو هزینه های پنهانی خانه محسوب می شود.
- هزینه ی بازسازی و تغییرات داخلی خانه هم جزو هزینه های پنهان می باشد برای نمونه ممکن است از رنگ کابینت آشپز خانه خوشتان نیاید یا بخوابید کاشی های حمام و سرویس بهداشتی را تغییر بدهید. این موارد هزینه بر خواهند بود و جزو هزینه های پنهان در خرید خانه محسوب می شوند.
- هزینه جابجایی یا همان اثاث کشی، خط تلفن، اشتراک اینترنت خانگی و … جزو هزینه های پنهان خواهد بود.
تا اینجای کار ما فهمیدیم که اگر بعنوان خانه اولی ها برای اولین بار تجربه ی خرید خانه می خواهیم داشته باشیم چگونه می توانیم بدون بروز مشکلات احتمالی معامله ی منطقی داشته باشیم.
در ادامه به شما خانه اولی ها سوالاتی را خواهیم گفت که باید برای اطمینان از صاحب ملک یا همان فروشنده بپرسید تا دچار مشکل نشوید.
نمونه سوالات هنگام خرید خانه اولی ها
باید بگوییم فرقی نمی کند که خانه اولی هستید یا خیر اما باید این موضوع را بدانید که اصول و قواعد بسیار مهم هستند و عدم توجه به آن ها می تواند پشیمانی به بار بیاورد. نمونه سوالاتی که باید هنگام امضاء قرارداد از مالک خانه بپرسید عبارتند از:
-
آیا مشکل فنی یا ایرادی که نیاز به تعمیر داشته باشد در خانه یا نقاط مشاع وجود دارد؟
کمتر موردی پیش می آید که بدون هزینه نقل مکان کرده باشد و مشکلاتی وجود نداشته باشد. اما شرط عقل این است که شما این موارد را از صاحب ملک بپرسید تا پیش از وقوع آن، آمادگی داشته باشید و بتوانید سریع تر به حل آن بپردازید. یکی از مهم ترین مسائل سیستم گرمایشی و سرمایشی محل زندگی شما خواهد بود که باید از مالک بخواهید صادقانه همه ی موارد را با شما درمیان بگذارد تا شما پیش از ورود به خانه موارد مربوط به تعمیرات را دقیق انجام دهید.
-
هزینه های ساختمانی مانند شارژ چقدر است؟
خانه اولی ها همانطور که می دانید، آپارتمان نشینی در کمال اینکه آسایش و آرامش دارید، نیاز به نگهداری و نظافت دارد و به همین جهت می توان گفت هر ساختمان هزینه های بخصوص خود را دارد که اگر در برج سکونت می کنید باید بدانید که هزینه های شارژ ساختمان در این محل ها بسیار زیاد است اما در کل بترین کار این است که قبل از خرید مسائل را از مالک سوال کنید و همچنین نحوه محاسبه آب و گاز و برق را بپرسید که آیا نفری است یا واحدی محاسبه می شود. بهتر است تمامی مسائل را بررسی کنید تا با همسایه ها و مدیر ساختمان به اختلاف نیفتید.
-
شرایط محل انتخابی برای زندگی
خانه اولی ها سعی کنید خیابان ها و کوچه های محله جدید را یاد بگیرید و از مالک بخواهید به شما کمک کند تا بتوانید دسترسی های محلی و از امکانات موجود در محله از قبیل فروشگاه ها وسایل حمل و نقل عمومی و پارک ها و مدارس و ادارات و … سوال کنید.
-
کدام وسایل خانه نیاز به تعویض دارد
هر وسیله ای عمری دارد، باید بدانید که وسایلی که در خانه وجود دارد چقدر عمر کرده است و آیا نیاز به تعویض دارد یا خیر. بهترین راه و عاقلانه ترین کار این است که قبل از هرچیزی هزینه تعویض موارد را درنظر بگیرید و آن را برآورد کنید و جزو هزینه های پنهان درنظر داشته باشید.